Το γεγονός ότι προέρχεται από την αρχαία ρωμαϊκή φυλή (Canis Pugnax) που χρησιμοποιούσε ο Μέγας Αλέξανδρος στις εκστρατείες του (στην Ιταλία βρέθηκαν αρκετές τοιχογραφίες σχετικά με αυτό το σκύλο) αποδεικνύει τον αρχέγονο δυνατό χαρακτήρα και το ταμπεραμέντο αυτής της υπέροχης φυλής.
H Ιταλική ράτσα σκύλων Cane Corso
Η φυλή σώθηκε και αναπτύχθηκε στη Νότιο Ιταλία και ιδιαίτερα στις περιοχές Πούλια (Puglia)– Καλαβρία (Calabria)-Σικελία (Sicilia). Χρησιμοποιήθηκε σαν φύλακας χώρου-σωματοφύλακας και συνοδός κοπαδιών.
Cane Corso
Το ΚΑΝΕ ΚΟΡΣΟ σήμερα
Η ράτσα είναι επίσημα αναγνωρισμένη από τον διεθνή κυνολογικό όμιλο FCI (αριθμός #343) από το 1996.
Αναγνωρίζονται μορφολογικές διαφορές μεταξύ των δειγμάτων. Η τελική επιλογή σχετικά με τον τύπο του Cane Corso λαμβάνεται από τον μελλοντικό ιδιοκτήτη που θα πρέπει να επιλέξει με βάση το πρότυπο που θέλει να αντιπροσωπεύει ο σκύλος του.
Cane Corso
Η συμπεριφορά του ΚΑΝΕ ΚΟΡΣΟ
Έξυπνος, ενεργητικός και λογικός, είναι ασυναγώνιστος παρατηρητής και φύλακας. Γλυκός και αγαπησιάρικος με τον ιδιοκτήτη του, δείχνει αγάπη στα παιδιά και την οικογένεια, αλλά αν χρειαστεί γίνεται ένας τρομερός και γενναίος υπερασπιστής των ανθρώπων, του σπιτιού και της ιδιοκτησίας. Εύκολα εκπαιδεύσιμος.
Το Cane Corso είναι ένας σκύλος συναισθηματικός αλλά πολύ σκληροτράχηλος και αδίστακτος όταν οι καταστάσεις το απαιτήσουν. Αυτό το γεγονός κάνει το Cane Corso να παρουσιάζει αντοχή στον πόνο και στο συνεχόμενο στρες (ανήκει στην κατηγορία των σκύλων μαχητών) με αποτέλεσμα να λειτουργεί πολύ μεθοδικά στην εκτέλεση των καθηκόντων που του έχουμε αναθέσει.
Το Cane Corso είναι ένας ατρόμητος φύλακας αλλά συγχρόνως πολύ τρυφερός με την οικογένεια και ιδιαίτερα με τα παιδιά. Δεν έχει τίποτα σε υπερβολικό βαθμό και αυτό το κάνει, αν και ανήκει στην κατηγορία των μολοσσοειδών φυλών, να μπορεί να ζει ακόμα και στις σύγχρονες μεγαλουπόλεις, αρκεί ο ιδιοκτήτης του να φροντίζει για την υγεία του σκύλου του και να του διαθέτει χρόνο για τις απαραίτητες βόλτες σε συνδυασμό με τις οικογενειακές δραστηριότητες.
Δεν θα το ακούσει κανείς να γαβγίζει αν δεν υπάρχει λόγος. Οι αντιδράσεις του δεν είναι νευρικές. Ωστόσο αν χρειασθεί να αντιδράσει θα εκπλαγεί κανείς από την αλτικότητα, το μένος, την ιδιαίτερα τρομακτική έκφραση που παίρνει το πρόσωπό του και το ‘Στήσιμό του’ απέναντι στην κατάσταση που εξελίσσεται. Σπάνιο είναι να δει κάποιος ένα ΚΑΝΕ ΚΟΡΣΟ να βρίσκεται πίσω από τον φράχτη ή την πόρτα και να γαβγίζει ή να τρέχει ασταμάτητα πάνω κάτω (δεν ανήκει στην κατηγορία των ποιμενικών σκύλων). Παρατηρεί από μακριά και ενεργεί όταν χρειασθεί ακόμα και χωρίς εντολή. Το ισορροπημένο Cane Corso θα επιτρέψει την είσοδο σε ξένο πάντα όμως με την παρουσία του ιδιοκτήτη. Σε αντίθετη περίπτωση τίθεται σε μεγάλο κίνδυνο ο εισβολέας.
Προσοχή για τους ιδιοκτήτες που έχουν την δυνατότητα κήπου ή κτήματος. Σε καμιά περίπτωση το ΚΑΝΕ ΚΟΡΣΟ δεν θα πρέπει να καταλήγει να είναι δεμένο στην αλυσίδα. Αυτό είναι ενάντια στην φύση του και το κάνει ιδιαίτερα νευρικό. Ένα Kennel 6m2 (2 × 3 ) με σωστές προδιαγραφές κατασκευής και λειτουργίας είναι η καλύτερη λύση.
Cane Corso
Τα χαρακτηριστικά του ΚΑΝΕ ΚΟΡΣΟ
Μεσαίου προς μεγάλου μεγέθους σκύλος, δυνατός αλλά κομψός, μυώδης. Εκφράζει δύναμη, ευκινησία, αντοχή. Δομή σώματος μεσομορφική, με το σώμα να είναι μακρύτερο από το ύψος των ώμων (withers).
Κρανίο: Όταν παρατηρούμε το κρανίο από εμπρός, είναι πλατύ και ελαφρώς καμπύλο – πλευρικά δείχνει σαν ανώμαλη καμπύλη, τονισμένη στην υποπεριοχή του μετώπου. Όταν το κοιτάμε από πάνω, δείχνει τετράγωνο λόγω των ζυγωματικών τόξων και των δυνατών μυών. Παρατηρώντας το κρανίο βλέπουμε το έντονο stop που δημιουργείται (34%) σε σχέση με το υπόλοιπο κρανίο (66%) του κρανίου.
Μύτη: Όταν την παρατηρούμε από πλάγια δεν πρέπει να εξέχει από το πρόσθιο (μετωπιαίο) κάθετο των χειλιών αλλά να είναι ευθυγραμμισμένη (στην ίδια κάθετη γραμμή) με την μουσούδα. Πρέπει να είναι ογκώδης, μάλλον επίπεδη στην κορυφή, με πλατιά ρουθούνια, ανοιχτά και κινούμενα, υγρά και δροσερά. Ο χρωματισμός είναι μαύρος.
Μουσούδα: Ευρία και Βαθιά Χείλη: Μάλλον σφιχτά. Κοιτάζοντάς τα από εμπρός τα άνω χείλη σχηματίζουν ένα ανάποδο “U”, ενώ κοιτάζοντάς τα από το πλάϊ, κρέμονται ελαφρώς.
Σιαγόνες: Πολύ πλατειές, δυνατές και παχιές. Η επάνω σιαγόνα ελαφρώς κοντύτερη, με συνέπεια να εμφανίζεται ένας ελαφρύς προγναθισμός (undershot mouth).
Δόντια: Λευκά, μεγάλα, ολοκληρωμένα όσον αφορά τόσο στην ανάπτυξη όσο και στον αριθμό. Τα ψαλίδια, της κάτω σιαγόνας ξεπερνούν μόνο ελαφρώς περίπου (0,3-0,5 mm) τα αντίστοιχά τους στο άνω τόξο, έτσι ώστε το δάγκωμα να είναι προγναθικό. Επιτρεπτό δάγκωμα είναι και το επίπεδο (Level).
Μάτια : Μεσαίου μεγέθους σε σχέση με το μέγεθος του σκύλου, με καλό διάστημα μεταξύ τους. Η ίριδα είναι όσο το δυνατόν πιο σκούρα αναλογικά με το χρώμα του τριχώματος. Δείχνουν έξυπνα και σε επαγρύπνηση.
Αυτιά : Μεσαίου μεγέθους σε σχέση με τον όγκο της κεφαλής και το μέγεθος του σκύλου. Τριγωνικά σε σχήμα, καλύπτονται με κοντό τρίχωμα.
Λαιμός:Κορυφογραμμή ελαφρώς τοξοειδής.
Σχήμα: Οβάλ τομή (section). Δυνατός, ιδιαίτερα μυώδης.
Πλάτη: Πλατιά, πολύ μυώδης, όπως όλη η επάνω γραμμή του κορμού, ελαφρώς ανερχόμενη από τα πίσω προς τα εμπρός. Καταλήγει σε δυνατά πίσω άκρα τα οποία πρέπει να σχηματίζουν με το έδαφος ορθή γωνία 900, ενώ τα αντίστοιχα μπροστινά 700 .
Στήθος: Φαρδύ με καλά ανεπτυγμένους μύες.
Σώμα: Συμπαγές, δυνατό και ιδιαίτερα μυώδες.
Κίνηση: Μακρυσκελής και άνετη κίνηση.
Μανδύας: Κοντός διπλός μανδύας αλλά όχι σκληρός. Τον χειμώνα για προστασία τείνει να γίνει πιο παχύς. Επιτρέπεται λευκός μανδύας περίπου 10% επί του συνόλου. Επιτρεπτά σημεία είναι στην περιοχή του στήθους και των ποδιών (άκρα). Αποδεκτά χρώματα μανδύα : Μαύρο – Γκρί, Ανοιχτό Καφέ , και συνδυασμοί αυτών σε τιγρέ.
Βάρος-ύψος: Για τα Αρσενικά το βάρος κυμαίνεται μεταξύ 50-60 κιλών και το ύψος στα 65-69 cm. Για τα θηλυκά το βάρος κυμαίνεται μεταξύ 40-45 κιλά και το ύψος στα 60-64 cm.